Fight, flight of freeze. Wat doet jouw interne krokodil?

Leer voorkeursgedrag herkennen en positief te gebruiken

Vechten, vluchten of bevriezen. Reflexen die ieder mens heeft.

De amygdala  is een klein maar krachtig deel van ons brein. Dit orgaan, onderdeel van ons reptielenbrein en door schrijver Hylke Faber onze interne krokodil genoemd, scant 24 uur per dag op gevaar. De door de amygdala gestuurde fight, flight en freeze reacties zijn evolutionair van levensbelang. Iedereen heeft zijn eigen favoriete fight, flight of freeze reflex. Onze interne krokodil komt tot leven zodra onze doelen of intenties in gevaar komen.


Voor elke organisatie zijn krokodillen bij hun medewerkers destructief. Samenwerking tussen of binnen teams gaat slecht of loopt vast. Angst sluipt de organisatie in en elke verandering wordt gezien als bedreigend. De LeadSelf Game helpt organisaties en medewerkers zicht te krijgen op de achterliggende oorzaken, geeft handvatten en traint de noodzakelijke vaardigheden om uit een fight, flight of freeze reactie te blijven.

De LeadSelf Game richt zich in eerste instantie op de deelnemers zelf, direct gecombineert met het team en de organisatie.

Freeze Flight Fight

Onze talenten, drijfveren en waarden hebben een directe link met onze valkuilen. Komt een persoonlijke drijfveer of doel in gevaar, dan wordt onze interne krokodil wakker en gaat ons beschermen. We  gaan compenseren of schieten we in een fight, flight of freeze reactie. Soms handig, vaak een valkuil en meestal weinig effectief. 

De LeadSelf Game start met het begrijpen van dit mechanisme. De acceptatie van dit waardevolle mechanisme waarmee ieder mens gezegend is, en het benoemen van je eigen favoriete krokodil. Je krokodil initieert persoonlijk en volledig geautomatiseerd voorkeursgedrag, dat als een reflex naar voren komt in situaties van stress of verandering. Zodra je je eigen krokodillen leert kennen en temmen ben je in staat meer vanuit persoonlijke kracht te werken, wordt je weerbaarder en effectiever. Als mens en als leider.

Online ontdekkingsreis 

Wij geloven dat persoonlijk leiderschap niet moet gaan over de baas spelen. Maar over het ontwikkelen van kennis en vaardigheden om het beste uit jezelf en anderen te halen. Het herkennen en begrijpen van je eigen gedrag en emoties, en de effecten hiervan op persoonlijke effectiviteit en die van anderen, staat  centraal in de LeadSelf Game. 

De LeadSelf Game is een gegamificeerd en blended programma. Dit betekent dat alle interventies, workshops, content en persoonlijke uitdagingen omgezet worden in één game; de online ontdekkingsreis "Globetrotters". 

Net als bij een echte ontdekkingsreis gaat de deelnemer nieuwe kennis en ervaringen opdoen. Experimenteren met inzichten en zelf opgelegde challenges. En net als bij een echte ontdekkingsreis krijgt de deelnemer souvenirs en paspoortstempels voor het bereiken van nieuwe bestemmingen en mijlpalen. Krokodillen kom je als reiziger op elk continent tegen. Kun jij ze herkennen en temmen? 

Blended Learning

Blended Learning betekent dat online en offline workshops, trainingen, opdrachten en interventies elkaar afwisselen. Interactieve trainingssessies, live en op een inspirerende locatie, staan centraal aan het begin en einde van de game. Tussentijds worden deelnemers uitgedaagd gemiddeld 30 minuten per dag te gamen.

Waar bestaan onze game-modules uit?

De game-modules bestaan uit een mix van kennis- en praktijkopdrachten. Werken aan een persoonlijke uitdaging en het behalen van een meetbaar resultaat. Bij voorkeur gerelateerd aan het bedrijfsresultaat. Hoewel de inhoud van het programma volledig serieus is, bieden de kennisbattles, praktijkuitdagingen en het behalen van gezamenlijke progressie een echte spelervaring. Deze combinatie maakt persoonlijke ontwikkeling niet alleen leuk, meer sociaal en meetbaar maar borgt tegelijkertijd ook emotionele veiligheid.

De optimale combinatie

Om nieuwe vaardigheden te leren, is het oefenen en toepassen in de praktijk op de werkplek en tijdens werktijd net zo noodzakelijk als afstand, uitleg en reflectie. Waar de meeste trainingen focussen op 'klassikaal / digitaal' of 'on the job', combineert de LeadSelf Game beiden.

Zes weken, on-en-of-the-job leren, gemiddeld drie uur per week

Afstand van de werkvloer. Ruimte voor reflectie en intervisie. Het verkrijgen van nieuwe inzichten, begeleid door een ervaren trainer/facilitator:

 • De kick-off en afsluitende sessie op locatie (2 * halve dag).
 • Twee online workshops van twee uur. 
 • Indien gewenst een persoonlijk coaching gesprek. 

Oefenen met vaardigheden in de praktijk, op de werkplek:

 • De game daagt uit het geleerde in de praktijk te brengen.
 • Opdrachten, reflectie, feedback,  en resultaat worden beloond.
 • Het leereffect wordt versterkt door quizzen, kennisbattles en andere spelelementen.

Het programma

Na de training begrijpen deelnemers:

 • De basisprincipes van emotionele intelligentie en breinmechanismen gedurende situaties van stress of verandering.

 • De eigen voorkeursmechanismen in situaties van stress of verandering. Persoonlijke krachten en valkuilen dus, gerelateerd aan eigen normen en waarden.

 • De werking van enkele fundamentele principes van emotionele intelligentie. Oa systeem 1 en 2 van Kahneman, Growth Mindset van Dweck en groeistadia van Robert Kegan.

 • De relatie tussen emotionele- en gedragsmechanismen en te behalen doelen. Deelnemers snappen hoe ze vanuit gedragskeuzes en herkenning van emoties effectiever kunnen functioneren, weerbaarder zijn en anderen kunnen beïnvloeden.

Na de training zijn deelnemers in staat:

 • Eigen reflexen gedurende situaties van stress of verandering te herkennen en hierop bij te sturen.

 • Reflexen van anderen gedurende situaties van stress of verandering te herkennen en deels bijsturen.

 • Effectiever en met versterkte weerbaarheid naar persoonlijke en professionele doelen toe te werken.
Gratis e-book gamification

Download onze whitepaper en leer meer over Gamification & Leiderschap

Wil je meer leren over Gamification & Leiderschap? Download onze gratis Whitepaper en je ontvangt de PDF direct in je mailbox.
Gratis e-book gamification

Gratis whitepaper

Download gratis 7 tips voor effectief zelfleiderschap.Gratis gameclass gamification

GameClass

Wil je meer leren en weten over de kracht van gamification en serious gaming schrijf je dan in voor onze GameClass.


Aanbod LeadSelf Game

Ons aanbod

Bekijk het aanbod van de LeadSelf Game. De game biedt een beter begrip van je eigen emoties en gedragingen, je drijfveren, talenten en valkuilen.

Blijf op de hoogte en laat je inspireren!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, trends, praktijkcases en nieuwe modules van ons gamification aanbod en op het gebied van verandering, verbetering en groei.